Vanliga frågor

Här hittar du svar på vanliga frågor om Stockholms stads förskolor – från ansökan till erbjudande om plats.

Vad behöver jag veta innan jag ansöker?

Barn mellan ett och fem år har rätt att gå i förskola eller fritidshem, om minst ett av följande uppfylls:

  • Alla i familjen har svenskt personnummer.
  • Alla i familjen är EU-medborgare med arbetsgivarintyg/studieintyg och intyg på att det finns en kommande adress i Stockholm.
  • Vårdnadshavaren är asylsökande med giltigt LMA-kort med tillstånd för arbete eller studier i Sverige (AT-UND).


Om du som vårdnadshavare inte har AT-UND har ditt barn ändå rätt till förskola 15 timmar i veckan från augusti det året barnet fyller tre år.

Ditt barn har rätt till förskola eller fritidshem om du som vårdnadshavare:

  • Arbetar
  • Studerar
  • Är aktivt arbetssökande
  • Är föräldraledig för syskon
  • Är du föräldraledig för syskon har det äldre barnet rätt till förskola maximalt 30 timmar i veckan
Hitta och välj förskola

Det finns många förskolor i Stockholms Stad att välja mellan. Därför är det är bra att i god tid undersöka de förskolor du intresserad av. Ett sätt är att kontakta intressanta förskolor och se om du kan besöka dem. Ansök till förskola via e-tjänsten: https://forskola.stockholm/hitta-forskola/

Öppettider och schema: Barn till föräldralediga vårdnadshavare

Ditt barn har rätt till plats från ett års ålder i kommunala förskolor, eller de fristående förskolor och fritidshem som valt att ansluta sig till stadens gemensamma köhantering. Detta kallas platsgaranti. Platsgarantin gäller i första hand till de verksamheter där du valt att stå i kö. Om plats inte kan erbjudas där barnet står i kö, erbjuds plats så nära hemmet som möjligt, i det stadsdelsområde där barnet är folkbokfört.

Hur många timmar i veckan på förskola Stockholm?

Du kan fördela de 30 timmarna på fyra eller fem dagar i veckan. Du kan lämna ditt barn mellan klockan 08.00 och 09.00 och hämta mellan 14.00 och 16.00. Du ska på förhand bestämma hur du vill fördela de 30 timmarna i ett schema.

Ansök och följ din ansökan och välj förskola

Ködatumet räknas från det datum du ansökt om plats. Ditt barns sexmånadersdag är det tidigaste ködatumet som går att få, även om du kan ansöka tidigare. Du kan ange upp till fem önskemål på ansökan och välja både kommunala och fristående verksamheter. Du får information om platserbjudande via mejl och sms. Då behöver du svara ja eller nej till erbjudandet, normalt inom fem dagar.

Kötid och erbjudande om plats

För att ansöka måste du och ditt barn vara folkbokförda i Sverige. För att bli erbjuden en förskoleplats i kommunal verksamhet ska ni vara folkbokförda eller kunna uppge en kommande adress i Stockholms stad. Stockholms stad har ett gemensamt ansökningssystem för alla kommunala och fristående förskolor och fritidshem. https://forskola.stockholm/kotid-och-erbjudande-om-plats/

Hur kommer jag i kontakt med Stockholm stad?

Stockholms Stad Öppettider:

Måndag–torsdag 08.00–16.30

Fredag 08.00–16.00

Telefon: 08-508 11 550

E-post: forskola@stockholm.se

Ställ ditt barn i kö

För att ansöka om plats på Eudora går du via Stockholms stads onlinetjänst ansökan om barnomsorg, där väljer du Eudora Internationella Förskola på Södermalm.

Om du är intresserad av att besöka oss eller om du har frågor om Eudora Förskola är du varmt välkommen att mejla rektorn Mary Carlsson på mary.carlsson@eudoraforskola.se.

Eudora Internationella Förskola ingår i Stockholms stads kommunala förskolekö, vilket innebär att vi följer deras köregler. Information om regler och intag för Stockholms stad hittar du här.